چگونگی خواندن نماز میت

چگونگی خواندن نماز میت

نماز میت

نماز میت بر هر مسلمان بزرگسال واجب است و برای کودک نابالغی که کمتر از شش سال ندارد، احتیاط واجب این است که نمازها خوانده شود. نمازهای میت، نمازهای واجبی هستند که بر بدن یک مسلمان خوانده می‌شوند. نماز میت شامل پنج تکبیر است و بعد از هر تکبیر، دعای خاصی وجود دارد به جز تکبیر آخر. این دعا باید خوانده شود.

برای خواندن نماز میت نیازی به دعاها، مراسم، نذرها، سلام‌ها و طهارت نیست و نیازی به وضو، غسل، تیمم یا پاکی نیست، هرچند بهتر است شرایط دیگر نمازهای واجب رعایت شود. نماز میت می‌تواند به جماعت خوانده شود، اگرچه خود امام جماعت باید تکبیر و دعاها را بخواند.

نماز میت واجب است. بعد از فوت یک مسلمان، واجب است که دیگر پیروان این دین غسل میت را انجام دهند، بعد از کفن‌کردن نماز بخوانند و او را دفن کنند. اگر شخصی این کارها را انجام دهد، لازم است که دیگران را نیز ملزم به انجام این امور کند.

جملات نماز

نماز میت بر هر مسلمان و بزرگسال واجب است و برای کودک نابالغی که کمتر از شش سال ندارد، احتیاط واجب این است که نمازها خوانده شود.
نماز میت باید بعد از غسل و کفن خوانده شود و اگر قبل یا در میان آنها خوانده شود، باطل است، حتی اگر به خاطر فراموشی یا نادانی باشد.
در نماز میت، وضو و غسل یا تیمم و پاکی بدن و لباس شرط نیست؛ اما احتیاط مستحب این است که تمام شرایط لازم در دیگر نمازها رعایت شود.
خواندن نماز میت به سمت قبله واجب است و احتیاط واجب این است که میت در جلوی نمازگزار باشد تا او در سمت راست و چپ خود نماز بخواند.
محل نماز نباید بلندتر از محل باشد، اما در حالت نشستن و ارتفاع مشکلی نیست و همچنین نمازگزار نباید فاصله زیادی بایستد، اما کسانی که جماعت را دعوت می‌کنند، اگر از دور باشند و به صف وصل شوند، مشکلی ندارد.
نمازگزار باید در مقابل میت بایستد و نباید پرده و دیواری وجود داشته باشد، اما قرار دادن میت در تابوت و امثال آن مشکلی ندارد. نماز میت باید با نیت و قصد خوانده شود و در لحظه نیت، میت را مشخص کند، مثلاً نیت این است: "نماز میت را برای این شهید به خدا می‌خوانم." و اگر کسی نباشد که بتواند نماز بخواند، باید برای او نماز بخواند.
وقتی وصیتی از شخص معینی انجام می‌شود، نماز بر او واجب است و نیازی به اجازه برای صرف‌نظر نیست، هرچند احتیاط مستحب این است که اجازه داده شود.
خواندن نماز میت چند بار اشکالی ندارد، اما اگر یک نفر چند بار بخواند، مشکلی نیست، اما اگر میت عالم و با تقوا نباشد، این کار اشکالی ندارد.
وقتی به عمد یا به خاطر فراموشی نماز خوانده شود و بعد از دفن مشخص شود که نمازی که بر او خوانده شده باطل است، واجب است که در قبر با همان ترتیب نماز خوانده شود.
چگونگی خواندن نماز میت

ابتدا برای خواندن نماز میت ، باید جنازه متوفی را به سمت قبله قرار داد، به نحوی که سر میت در سمت راست و پاهای میت در سمت چپ فرد نمازگزار قرار بگیرد. سپس نماز گزار رو به قبله بایستد و باید توجه داشته باشد که فاصله زیادی با متوفی نداشته باشد و نماز هم باید ایستاد خوانده شود.

پس از نیت نماز میت، ۵ تکبیر گفته میشود که پس از هر تکبیر دعا و یا اذکاری گفته میشود و در نهایت درتکبیر پنجم نماز تمام میشود.

بعد از تکبیر اول بگوید: أشْهَدُ أنْ لا إِلهَ إلاَّ اللهُ وَحْدَهُ لا شَرِیکَ لَهُ وَ أَشْهَدُ أنَّ مُحَمَّداً عَبْدُهُ وَ رَسوُلُهُ أَرْسَلَهُ بِالْحَقِّ بَشْیراً وَ نَذِیراً بَیْنَ یَدَی السَّاعَهِ
بعد از تکبیر دوم بگوید: اَلّلهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّد وَ آلِ مُحَمَّد وَ بَارِکْ عَلی مُحَمَّد وَ آلَ مُحَمَّد وَارْحَمْ مُحَمَّداً وَ آلَ مُحَمَّد کَأفْضَلِ مَا صَلَّیْتَ وَ بَارَکْتَ وَ تَرَحَّمْتَ عَلی إبْرَاهِیمَ و آلِ إِبْرَاهِیم إنَّک حَمِیدٌ مَجِیدٌ وَ صَلِّ عَلی جَمِیعِ الأَنْبِیَاءِ و الْمُرْسلیِنَ وَ الشُّهَداءِ وَ الصِّدّیقِینَ وَ جَمِیعِ عِبَادِ اللهِ الصَّالِحِین
بعد از تکبیر سوم بگوید: اَلّلهُمَّ اغْفِرْ لِلْمُؤْمِنینَ وَ الْمُؤْمِناتِ وَ الْمُسْلِمینَ وَ الْمُسْلِماتِ الأَْحْیَاءِ مِنْهُمْ وَ الأَْمْوَاتِ تَابِع بَیْنَنَا وَبَیْنَهُمْ بِالْخَیْرَاتِ إِنَّکَ مُجِیبُ الدَّعَوَاتِ إِنَّکَ عَلی کُلَّ شَیْء قَدِیر
بعد از تکبیر چهارم اگر میت مرد است، بگوید: اَلّلهُمَّ إِنَّ هَذَا عَبْدُکَ وَ ابْنُ عَبْدِکَ وَ ابْنُ أمَتِکَ نَزَلَ بِکَ و أَنْتَ خَیْرُ مَنْزُول بِه اَلّلهُمَّ إنَّا لاَ نَعْلَمُ مِنْهُ إلاَّ خَیْراً وَ أَنْتَ أَعْلَمُ بِه مِنَّا اَلّلهُمَّ إِنْ کَانَ مُحْسِناً فَزِدْ فی إِحْسَانِه وَ إنْ کَانَ مُسِیئاً فَتَجَاوَزْ عَنْه وَ اغْفِرْ لَهُ. اَلّلهُمَّ اجْعَلْهُ عِنْدَکَ فی أعْلی عِلِّیِّینَ وَ اخْلُفْ عَلی أهْلِهِ فی الغَابِرِینَ وَ ارْحَمْهُ بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین
و اگر متوفی زن میباشد بگوید: اَلّلهُمَّ إِنَّ هَذَه أمَتُکَ وَ ابْنَهُ عَبْدِکَ وَ ابْنتُ أمَتِکَ نَزَلَتْ بِکَ و أَنْتَ خَیْرُ مَنْزُول بِه اَلّلهُمَّ إنَّا لاَ نَعْلَمُ مِنْهَا إلاَّ خَیْراً وَأَنْتَ أَعْلَمُ بِهَا مِنَّا، اَللّهُمَّ إِنْ کَانَتْ مُحْسِنَهً فَزِدْ فی إِحْسَانِهَا وَ إنْ کَانَت مُسِیئهً فَتَجَاوَزْ عَنْهَا وَ اغْفِرْ لَهَا اَلّلهُمَّ اجْعَلْهَا عِنْدَکَ فی أعْلی عِلِّیِّینَ وَ اخْلُفْ عَلی أهْلِهَا فی الغَابِرِینَ وَ ارْحَمْهَا بِرَحْمَتِکَ یَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِین.
سپس تکبیر پنجم را گفته و نماز را تمام کند.
باید به این نکته توجه داشت که تکبیرها و دعا ها باید بصورت متوالی و پشت سر هم خوانده شود و طوری خواند که نماز از حالت خود خارج نشود.

همچنین اگر نماز میت بصورت جماعت خوانده میشود، همچنان باید تکبیرها و دعاهای نماز توسط ماموم قرائت شود.