شیخ مهدی کجوری

شیخ مهدی کجوری

آغاز: اول فروردین 1186 پرواز: اول فروردین 1255
تعداد بازدید
1354
نویسنده
میثم عرب

زندگی نامه

حاج شیخ مهدی مجتهد شیرازی کجوری الاصل (متوفی به 1293هـ.ق.) از علما و فقهای قرن سیزدهم هجری است، وی در شهر کجور از توابع مازندران متولد شد و ظاهرا از مازندران به عراق عرب رفته و پس از سال ها تحصیل در خدمت شیخ محمدحسن اصفهانی صاحب جواهرالکلام (متوفی به 1266هـ.ق.) و شیخ مرتضی انصاری و رسیدن به درجه ی ا...

حاج شیخ مهدی مجتهد شیرازی کجوری الاصل (متوفی به 1293هـ.ق.) از علما و فقهای قرن سیزدهم هجری است، وی در شهر کجور از توابع مازندران متولد شد و ظاهرا از مازندران به عراق عرب رفته و پس از سال ها تحصیل در خدمت شیخ محمدحسن اصفهانی صاحب جواهرالکلام (متوفی به 1266هـ.ق.) و شیخ مرتضی انصاری و رسیدن به درجه ی اجتهاد در سال 1257هـ.ق. از نجف به شیراز رفته و سی و هفت سال باقیمانده از عمر خود را در شیراز به تدریس و افاضه گذرانیده است، تا در سال 1293هـ.ق. که در شیراز وفات یافته و در صحن حافظیه مدفون شده است. علامه کجوری یک دوره تقریرات اصول صاحب ضوابط را در سال‌های ۱۲۵۰ و ۱۲۵۱ ق نوشته، همچنین کتاب نتایج الافکار استاد را مفصلا شرح کرده، در مجالس و محافل علمی ملازم استاده بوده، به توصیه ایشان به شیراز آمده و ارتباط خویش را با استاد در غربت نیز قطع ننموده است.

در حدود سال ۱۲۵۴ با نوشتن شرحی بر کتاب «الاجازه و الصلاه شرایع الاسلام» و ارائه به استاد، پس از بررسی از سوی استاد، به کسب اجازه اجتهاد از صاحب ضوابط نائل می‌گردد.

متن اجازه اجتهاد ، به خط صاحب ضوابط، بر روی برگ اول شرح مذکور نوشته شده و در کتابخانه شاهچراغ علیه‌السّلام شیراز نگهداری می‌شود.

ایشان قبل از هجرت به کربلا و اقامت در جوار مرقد اباعبدالله علیه‌السّلام ، در نجف اشرف از محضر صاحب جواهر بهره برده است. ایشان در تالیفاتش، خصوصا شرح کتاب بیع شرایع الاسلام ، بارها از صاحب جواهر با عنوان «استاذنا» نام برده است.

متاسفانه اطلاعی از دوران تحصیلات مقدماتی ایشان در دست نیست، به خصوص از کیفیت تحصیل و اساتید ایشان در رشته ریاضیات و نجوم ، در حالیکه ایشان، استاد این علوم بوده و در شیراز آنها را تدریس می‌کرده‌اند.

میر وی را سردودمان خاندان کجوری شیرازی بر می شمرد (میر، 2/884). حسینی فسایی یکی از شاگردان او بوده که در فارسنامه در شرح محله ی درب شاهزاده این عالم را از اعیان و اجله ی علمای این محله نام می برد (رکن زاده، 4/582).

حضور ایشان در شیراز موجب رونق علمی در این شهر شده و تعداد زیادی از اهل علم و دانش، در جلسه درس ایشان حاضر می‌شدند. ایشان علاوه بر فقه و اصول ، به تدریس ریاضیات و هیئت نیز اشتغال داشته است.

در زیر نام تعدادی از شاگردان ایشان که هر یک از بزرگان شیراز می‌باشند، همراه با مختصری از زندگی ایشان، آمده است:

۱- میرزا ابوطالب نواب ، فرزند حاج شیخ علی اکبر نواب.

۲- حاج شیخ محمد حسین شیخ الاسلام متولد ۱۲۵۱ ق در شیراز.

۳- میرزا ابوطالب رضوی فرزند حاجی سید میرزا، متولد ۱۲۵۱ ق.

۴- میرزا محمد حسین صالح حسینی ، فرزند حاجی میرزا علی نقی صالح.

۵- سید حسن حسینی فائی، مؤلف کتاب «فارسنامه ناصری».

۶- میرزا ابوالحسن حسنی حسینی دستغیب فرزند میرزا احمد.

علامه کجوری از مصادیق بارز فقیهان و دانشمندان پرکار و پرتلاش بوده که هیچگاه از تالیف، استنساخ ، کتابت و تحریر دست نکشیده است. در حالیکه دارای عائله زیادی بوده و گرفتاری‌های زیادی همچون تنگدستی در طول ایام تحصیل، او را رنج می‌داده، ولی همواره تحصیل، تدریس و تالیف را بر هر کاری مقدم داشته است.

ایشان تالیفات خویش را بیش از دوبار تحریر کرده و در دفعات متعدد، آنها را مطالعه کرده و تصحیحات و تعلیقات جدیدی بر آنها افزوده است.

یکی از کارهای که نشانگر ذوق و سلیقه ایشان نیز می‌باشد، نوشتن نکات مهم زندگی شخصی و مطالب و وقایع تاریخ زمان خویش، بر بالای بعضی از برگ‌های تالیفات و تقریرات بوده که گوشه‌هایی هرچند اندک، از زندگی و وقایع روزگار ایشان را روشن نموده است.

از آثار وی می توان به: حاشیه بر کتاب قوانین اصول؛ شرح نتایج اصول؛ حاشیه بر کتاب رسایل شیخ مرتضی اصولی دزفولی؛ و هدایه العباد اشاره نمود.

روحش شاد و یادش گرامی باد.



منبع: تذکره مزارات خاک مصلی در شیراز - نرم افزار جامع اصول فقه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی
مشاهده بیشتر

آرامستان

گالری

دل نوشته ها

اگر شیخ مهدی را می شناختید، دلنوشته ای بنویسید.
danger_icon.png توجه فرمایید که نظر شما به عنوان مهمان ثبت خواهد شد. در صورت تمایل به نمایش نام خود وارد شوید.

اشتراک گذاری

شما می توانید این کدنگاره QR را دانلود کرده و بر روی سنگ مزار یا وسایل اهدایی مانند آبسردکن و ... مربوط به این عزیز چاپ کنید. با اسکن این کد توسط تلفن همراه، صفحه یادبود ایجاد شده نمایش داده می شود.